ИЗЛОЖБА „ЈЕЛЕНА КАРАЂОРЂЕВИЋ - МАЈКА ПОСЛЕДЊЕГ РОМАНОВА У ЦАРСКОЈ РУСИЈИ“

jek.jpg

Погледајте изложбу o Јелени Карађорђевић Романов (1884-1962), српској принцези коју су историски извори који су нам до сада били доступни неправедно запоставили а чија судбина трагиком коју са собом носи оставља без даха док племенитост и несвакидашња личност која је принцезу одликовала инспирише на незаборав и оправдава титулу „омиљене принцезе“ Јелене Петровне које су јој руска историографија али и љубав и поштовање народа које је уживала доделиле за вечност. Кроз призму живота прицезе ова изложба представља историју руског и српског народа у периоду смене векова (1885-1918) коју су обележили велики историјски потреси - Балкански ратови, Први светски рат, Фебруарска и Октобарска револуција и трагично страдање царске породице Романов које ће Јелнин живот неповратно разорити а њу учинити принцезом без домовине и породице.

Изложба је реализована поводом 100-годишњице од трагичног страдања царске породице Романов  у сарадњи са Руском академијом наука,одсек за историју и Руским ваздухопловним институтом и удружењем за очување историјског наслеђа „Магистра“.

Јелена Карађорђевић.

Кликните на слику >>>

   Јелена Карађорђевић (21.10.1844-16.10.1962) била најстарија ћерка српског краља Петра I Карађорђевића и црногорске кнегиње Зорке а по удаји за за руског кнеза Јована Константиновича Романова постаје и велика кнегиња руске царске породице Романов. Воља судбине биће да управо она буде мајка последње Романова рођеног на тлу царске Русије после векова владавине ове царске лозе.

Жена која је пленила својим духом и топлином о чему сведоче хроничари и Јеленини савременици од самог почетка живота бележила је страдања, од прераног губитка мајке преко одрастања у дијаспори преко трагичног губитка супруга који је погубљен  после Октобарске револуције са остатком породице Романов 18.јула 1918. године. Остатак Јелениног живота посебан  је сегмент у ком  ће туга за изгубљеним супругом и кратком породичном срећом узроковати њену жељу да никада више не пожели да створи дом, те ће принцеза све до своје смрти са децом живети у дијаспори скромним и усамљеничким животом.

Изложба прати живот принцезе  Јелене Карађорђевић Романов од рођења на Цетињу 1884. године до дана њеног напуштања Русије после трагичне егзекуције њеног супруга Јована Константиновича Романова и целе породице Романов 17. и 18. јула 1918.године у Алапајевску током прогонства  царске породице у Сибир. Животни пут велике жене пратиле су велике и ненадокнадиве трагедије а историја оба народа којима је припадала и које је бескрајно волела и помагала у доба страдања негујући њихове братске и вековне везе испричана је  на изложбеним фотографијама и текстовима који их прате а свечано је представљена у мају 2019.године у Културном центру „Руменка“ поводом отварања пројекта „Руски кутак“ који подразумева постојање руске библиотеке и пројекта бесплатног учења руског језика у трајању од три године који је реализован као донација Руске хуманитарне мисије Културном центру „Руменка“.

За наше драге посетиоце изложбу смо услед пандемије вируса и потребе за изолацијом великог броја људи пребацили у виртуелну форму.

Погледајте, прочитајте, надамо се да ћете уживати!

Поништи подешавања

Алати за приступачност за слепе и слабовиде

Величина фонта

A A A

Подесите контраст

A A

Обележите линкове